معرفی جامع سبک های بازی های ویدیویی و تفاوت آنها ...

وقتی میخواهید اطلاعات 1 بازی را بخوانید یا آن را دانلود کنید ابتدا سبک آن را بررسی میکنید.
سبک یا ژانر بازیهای ویدیویی نشاندهنده مدل و ویژگیهای آن بازی هست.
در این مطلب علاوه بر آشنایی با سبک های بازی های ویدیویی معروفی مثل اکشن و شوتر، با سبکهای کمتر شناختهشده آشنا میشویم.
به همین صورت محبوبترین ژانرها را معرفی میکنیم و تفاوت سبکهای مشابه را توضیح میدهیم.
سبک های مختلف بازی های ویدیویی
همان طور که میدانید سبک یا Genre 1 بازی هویت آن را نشان میدهد.
مثلا وقتی میگوییم 1 بازی در سبک فکری هست متوجه ویژگیهای آن میشویم و تصمیم میگیریم که آیا میخواهیم آن را بازی کنیم یا خیر.
به کمک شناخت دقیق سبک های بازی های ویدیویی میتوانیم اطلاعات دقیقتری از بازی دریافت کنیم و در صورت تمایل دست به تجربه آن بزنیم.
1) Action

یکی از معروفترین سبک های بازی های ویدیویی سبک اکشن هست که در بیشتر بازیها شاهد استفاده از آن هستیم.
واژه Act در لغت به معنای حرکت، تحرک و پویایی هست و در بازیهای ویدیویی نیز چنین مفهومی را میرساند.
بازیهایی که در تصویرها، حرکات و کنترلهای خود حرکات تند، سریع و گاه خشن دارند در همین دسته جای میگیرند.
به طور معمول در سبک اکشن شاهد ضربه، مبارزه، آتشسوزی، خونریزی، تعقیب و گریز، تیراندازی و بمبگذاری هستیم.
به طور کلی میتوان سبک Action را یکی از سبک های بازی های ویدیویی دانست که سایر ژانرها را نیز در خود جای میدهد؛ به عنوان مثال میتوان سبکهای تیراندازی، مبارزه، تفنگی و… را نیز نوعی سبک اکشن دانست ولی باید در این موضوع به جزئیات توجه داشت.
بازیهایی مثل Max Payne، سری Assassin’s Creed، God of War، Red Dead Redemption، PUBG و Yakuza 0 از جمله مثالهای واضحی برای سبک اکشن می باشند.
یکی از معروفترین بازیها که در سبک اکشن شناخته میگردد سری محبوب Call of Duty هست.
بازیهای گوشیی نیز بسیار می باشند: Call of Duty: Mobile، Into the Dead 2، Garena Free Fire، Doom و Brawlhalla.
2) Simulation

سبک بازی Simulation یا شبیهسازی، یکی از سبکهای منحصربهفرد بازیهای گوشیی و کامپیوتری هست که بیشتر اشخاص خاص به سراغ آن میروند؛ به عبارت بهتر سبک بازی ویدیویی شبیهسازی به اندازه سبکهایی چون اکشن و ماجراجویی رایج نیست و معمولا افرادی این دسته را دوست دارند که میخواهند تجربهای جدید و بدیع از دنیای واقعی داشته باشند.
به همین صورت افرادی که به مدیریت، برنامهریزی و حرکات صبورانه و آرام علاقهمند می باشند و زیاد با هیجان رابطهای ندارند این سبک را انتخاب میکنند.
سبک Simulation سعی میکند دقیقا آن چیزی را که در دنیای واقعی وجود دارد شبیهسازی کند.
به عنوان مثال، بازی غواصی، تمام فعالیتهای 1 غواص را شبیهسازی میکند؛ از لحظه رفتن به رختکن برای لباس پوشیدن گرفته تا زمان شیرجه.
شما با بازی کردن در این سبک احساس واقعی بودن را تجربه خواهید کرد.
از جمله رایجترین بازیها، بازیهای شبیهساز مدیریت شهری، مدیریت راهها، مدیریت رستوران و مغازه، مدیریت خانه، شبیهساز پرواز، شبیهساز کشاورزی، شبیهساز باغداری و شبیهساز زندگی هست.
یکی از شبیهسازهای جالب که فکر میکنم توسط گیمرها مورد استقبال قرار بگیرد، بازی شبیهساز اسمبل کردن قطعات کامپیوتر هست.
3) Sport

سبک Sport یا همان بازی ورزشی نیز به سبب وجود ورزش پرطرفدار فوتبال ذیل آن، بسیار محبوب هست.
در واقع بیشتر بازیهای سبک Sport در زمینه فوتبال می باشند ولی ورزشهای دیگری نیز وجود دارند که مورد توجه قرار میگیرند.
بازیهایی چون بسکتبال NBA، بازی کشتی کج WWE، دوچرخهسواری توردفرانس و بازیهایی مثل بیلیارد و بولینگ نیز جزو سبک بازی ویدیویی Sport می باشند.
4) Casual

کژوال به سبکی گفته میگردد که پیچیدگی خاصی ندارد، تمایز خاصی در سبک نداشته و تمام میتوانند آن را با هر سلیقهای که دارند بازی کنند؛ در واقع کژوال یا بازی تفننی برای گذران اوقات هر کسی تدارک دیده شده هست و پیشبینی میگردد ساده و برای تمام دوستداشتنی باشد.
مثال بارز این جور بازیها، پرندگان خشمگین هست.
Angry Birds را در نظر بگیرید؛ 1 بازی جذاب، ساده و قابل فهم برای تمام و سرگرمکننده.
وقتی میگوییم سرگرمکننده منظور این نیست که سبک های بازی های ویدیویی دیگر این ویژگی را ندارند بلکه منظور این هست که برای تمام سرگرمکننده هست.
یکی دیگر از ویژگیهای بازیهای Casual حرکات ساده است؛ یعنی چند ضربه، چند کلیک یا کشیدن و چرخاندن.
هیچ وقت ترکیب این حرکتها استفاده نمیگردد.
5) Racing

همه سبک های بازی های ویدیویی هیجانانگیز نیستند ولی سبک Racing یا بازی مسابقه ای جزو همین دسته هست.
در واقع میتوان گفت سبک بازی ویدیویی Racing در کنار سبکهای اکشن و وحشت از نظر هیجان و ترشح آدرنالین در 1 سطح قرار میگیرد.
بازیهای مسابقهای بیشتر بازیهای ماشینی و سرعتی می باشند و در آن بازیکنها، مارپیچهای خیابانها را با سرعت طی میکنند.
البته ممکن هست در بعضی از بازیها کمی ترمز هم لازم باشد ولی عمدتا باید گاز بدهید و در مسابقه برنده شوید.
از جمله بهترین بازیهای سبک ماشینی، مسابقهای و سرعت میتوان به سری Forza Horizon به ویژه نسخه اخیر آن (شماره پنجم) اشاره کرد؛ Project CARS 2 و سری Formula 1 نیز سبکهایی خاص از مسابقات رانندگی می باشند.
6) Board

سبک بازی ویدیویی Board یا تختهای (رومیزی یا بردگیم) به تمام بازیهایی اطلاق میگردد که روی تخته و میز انجام میشوند و در اصطلاح به آنها بازیهای برد یا On-Board میگویند.
معروفترین مثال بازی شطرنج هست.
در بازی شطرنج 16 مهره سیاه و 16 مهره سفید روی 1 تخته شطرنجی (تخته 64 مربعی، یکی در میان سیاه و سفید) به رقابت میپردازند.
از دیگر بازیهای این سبک میتوان تخته نرد، دومینو، دبرنا و منچ را نام برد.
(سبک بازی برد را با کارتی اشتباه نگیرید.
تفاوت این دو رو در بخش «تفاوتها» در همین مقاله مطالعه کنید.)
7) Strategy

سبک بازی استراتژیک یا استراتژی یکی دیگر از سبکهای بازی ویدیویی محبوب هست که بیشتر، افرادی که از برنامهریزی، مدیریت، استدلال، نقشهچینی و بازی به کمک هوش و تفکر خوششان میآید به سراغ آن میروند.
چیدن اشیا به طور خاص، انجام کارهای سیاسی و اجتماعی با هدف معین، مدیریت شهری، مدیریت سرمایه، درآمد و هزینه، جابهجایی وسایل و ارتقای آنها، نظم دادن، رفع مشکلات و مواردی از این دست همگی در دستهبندی Strategy قرار میگیرند.
از معروفترین بازیها میتوان به Clash of Clans، سری Civilization، Total War، Boob Beach، Plants vs Zombies، Rise of Kingdoms و Castle Clash اشاره داشت.
Real-Time Strategy
این زیرژانر از ژانر استراتژی به مدیریت و کنترل نیروها میپردازد که باید همگی در آن واحد مدیریت شوند.
در واقع هیچ وقفهای وجود ندارد و شما باید تمام چیز را به نحو احسن مدیریت و کنترل کنید.
مثالی نوستالژی، بازی Stronghold هست.
Turn-Based Strategy
این بازیها بر خلاف سبک Real-Time با وقفه همراه می باشند؛ یعنی ابتدا باید شما نوبت خودتان را انجام دهید و تمام حرکات آن Turn را به اتمام برسانید سپس با زدن گزینهای مثل گزینه Next یا Next Turn منتظر انجام عملیات سایر اشخاص بمانید.
این بازیها معمولا آفلاین می باشند ولی در آن، دشمن یا حریف وجود دارد که باید در نوبت آنها، حرکاتشان را زیر نظر بگیرید و آنالیز کنید.
بهترین بازی استراتژی کامپیوتر به ویژه در سبک Turn-Based سری بازی تمدن است؛ ما نسخه آخر یعنی Civilization VI را پیشنهاد میکنیم.
Tower Defense
این Subgenre از استراتژی بر محور دفاع و دفع حمله هست.
شما باید به کمک برجکهای دفاعی، حمله دشمنان را دفع کنید.
البته ممکن هست برجکها تبدیل به اشیای دیگری مثل توپ و تانک شوند یا حتی ممکن هست مثل بازی Boom Beach تجهیزات دیگری نیز در دست داشته باشید.
به طور کل در این بازی دفاع میکنید و حملهای در کار نیست.
8) Educational

سبک بازی Educational در گوگلپلی وجود دارد که به نظر میرسد بیشتر اپلیکیشنهای موجود در این دستهبندی، بازی نباشند؛ چنین بازیهایی جنبه آموزشی دارند و بیشتر شبیه نرمافزارهای آموزشی می باشند تا بازی ولی شاید با مواردی چون بازیهای ریاضی، سوالات عمومی، کوییز و سودوکو و تمرینهای ذهنی مواجه شوید.
این ژانر زیاد شما را سرگرم نمیکند و بیشتر جنبه تمرکزی و آموزشی دارد.
9) Puzzle

بازیهای سبک Puzzle با عناوین فکری، پازل، جستجوی اشیای گمشده، مرموز، حل معما و… به کار میروند ولی در زبان انگلیسی هر بازی را که نیاز به کنار هم گذاشتن سرنخ برای رسیدن به هدف دارد و محتوایش معماگونه است، سبک Puzzle مینامند.
در حقیقت ممکن هست 1 بازی فکری باشد ولی در این سبک جای نگیرد.
بازیهای فکری (ترجمه فارسی) در هر سبکی حضور دارند که بیشتر در ژانرهای پازل، استراتژی، کارتی، برد، کلمات و ماجراجویی دیده میشوند.
بنابراین بازی فکری ترجمه درستی برای سبک Puzzle نیست چرا که این سبک، ویژگیهای خاص خود را دارد که بالاتر شرح آن رفت.
10) Role Playing (RPG)

آیا تا به حال دوست داشتهاید که جای کاراکتری باشید و به جای ایشان زندگی کنید؟ مثلا به جای هری پاتر باشید و نیمبوس 2000سواری کنید؟! این جا هست که صنعت بازی دست به کار میگردد و 1 محتوای جذاب را مهیا میکند.
بازیها تجربیات غیرممکن را ممکن میسازند.
در بازی Role-Playing Game یا RPG شما به نقشآفرینی خواهید پرداخت؛ این به معنای آن هست که کنترل 1 شخصیت را در دست گرفته و به جای آن تصمیم میگیرید.
بنابراین اگر تاکنون دوست دارید به جای هری پاتر باشید، بازی Harry Potter: Hogwarts Mystery را امتحان کنید.
از دیگر بازیهای نقشآفرینی مهم The Witcher 3، Elden Ring، Fallout و Diablo III می باشند.
Tactical RPG
سبکهای بازی ویدیویی میتوانند ترکیبی از چند مورد دیگر باشند؛ Tactical RPG ترکیبی از استراتژی و نقشآفرینی هست که در آن کاراکتر بر اساس استراتژی و پلن ایفای نقش میکند.
Sandbox RPG
بازی Sandbox زیرمجموعه سبک RPG به سبکی میگویند که در آن کاراکتر بدون هدف خاصی در محیط بازی میچرخد و اعمال مختلف انجام میدهد.
یعنی تمام اعمال آن آزادانه هست و هیچ محدودیتی وجود ندارد.
11) Shooter

واژه Shoot به معنای تیر انداختن هست.
سبک شوتر یا تیراندازی در دو نوع اول شخص و سوم شخص وجود دارد؛ سبک تیراندازی اول شخص یا First Person Shooter به حالتی گفته میگردد که در آن بازیکن از زاویه دید اول شخص تیراندازی میکند.
یعنی بازی، تصویر بدن کاراکتر را نشان نمیدهد و شما فقط تفنگ و دستهای شخصیت را خواهید دید.
سبک تیراندازی سوم شخص یا Third Person Shooter بر خلاف اول شخص، کاراکتر، استایل و شمایل آن را نشان میدهد و شما با کنترل داشتن 1 دوربین در قسمت بالا و پشت سر کاراکتر، تیراندازی خواهید کرد.
واضحترین مثال برای شوتر اول شخص بازیهای COD هست.
برای سوم شخص میتوان بازیهای Devil Within، Mafia، The Tomb Raider، Control، Red Dead Redemption، The Last of Us، Hitman، Fortnite، Mass Effect و Grand Theft Auto را نام برد.
12) Adventure

سبک Adventure یا بازی ماجراجویی یکی دیگر از سبک های بازی های ویدیویی هست که محبوبیت بالایی دارد.
علاوه بر محبوبیت این سبک بازیهای آنلاین، کاربرد بالایی نیز دارد؛ به این معنا که سازندگان بازی دستشان در ساخت بازیهای ماجراجویانه بازتر هست.
خلاقیت، پویایی، کشف، وقتگذرانی، تعیین هدف و تلاش برای رسیدن به آنها، انجام ماموریتها و گشتوگذار از جمله ویژگیهای بارز 1 بازی ماجراجویی هست.
معمولا سبک تلفیقی اکشن-ماجراجویی در بازیهای PC و کنسولها بسیار محبوب هست ولی در بازیهای گوشیی، ژانر ماجراجویی به تنهایی طرفدار زیادی دارد.
Life Is Strange، Forspoken، Samorost و A Way Out از بازیهای سبک ماجراجویی PC می باشند.
برای بازیهای گوشیی مثالهای زیادی داریم که چند مورد را بیان میکنیم: Sky: Children of the Light، Genshin Impact، Pokemon GO و Old Man’s Journey.
13) Card

قبلا گفتیم که سبک کارتی با برد تفاوت دارد؛ سبک کارتی نوعی از سبک بردی هست.
سبک های بازی های ویدیویی شباهتهایی به همدیگر دارند و گاه یکی زیرمجموعه دیگری هست ولی هر کدام ویژگیهایی دارد که آن را از دیگر متمایز میکند.
سبک بازی کارتی به بازی گفته میگردد که در آن، کارتها اعمال قدرت کرده و تاثیری در روند بازی ایجاد میکنند.
مثلا به بازی Clash Royale که 1 بازی گوشیی هست دقت کنید؛ در این بازی هر کارت 1 قدرت خاص دارد و زمانی که بازیکن آن را رو کند، قدرت آن آزاد خواهد شد.
بازیهای Hearthstone، Gwen و Slay the Spire از این دسته می باشند.
14) Arcade

آرکید چیزی شبیه به بازیهای آتاری و کنسولهای قدیمی هست که بازیهای دوبعدی و ساده داشتند.
سبک بازی های ویدیویی قدیمی این طور بود که کاراکتر با حرکت به راست یا چپ، باعث حرکت تصویر میشد، صداها تنها با فشردن دکمهها و با ضربه زدن یا کسب امتیاز پخش میشدند و 1 موزیک متن وجود داشت، گرافیک ساده و دوبعدی بود، کاراکتر بالا میپرید و میتوانست گاها بنشیند و امتیاز جمع کند.
15) Music (Rhythm)

سبک موسیقی، موزیک، ریتمیک، موزون یا آهنگین 1 سبک از بازیهای ویدیویی هست که در آن با ریتم بازی خواهید کرد.
یعنی ریتم و هماهنگی با صدایی که پخش میگردد اهمیت بالایی دارد.
یکی از سبکهای بازیهای ویدویی که نشاط و سرگرمی زیادی را با خود به همراه میآورد همین مورد هست ولی تنها ایرادش این هست که بازیکن بعد از مدت زمان نسبتا زیادی از آن خسته میگردد؛ در واقع این سبک قابلیت این را ندارد که گیمر تا مدتها آن را بازی کند ولی اگر میخواهید برای مدتی بانشاط و سرگرم باشید از بازیهای این سبک دانلود کنید.
16) Fighting

سبک بازی مبارزه ای یا Fighting (نام دیگر Combat) یکی از سبک های بازی های ویدیویی زیرمجموعه اکشن و خشن هست که در آن بازیکن با ضربات مشت و لگد حسابی از خجالت حریف در میآید.
این ژانر از بازیها میتواند بدون حضور شخص یا 1 انسان باشد و نوع مبارزهکننده اهمیتی ندارد.
همین که حالت بازی مبارزه، نبرد و جنگ باشد کافی است؛ در واقع ممکن هست مبارزه بین دو ماشین کنترلی باشد یا دو عدد سگ و گربه! بازیهای Fight هم در بین اکشندوستان محبوب می باشند ولی خطر تکراری شدن دارند.
یکی از بازیهای موفق گوشی در سبک مبارزه تن به تن بازی Shadow Fight هست.
17) Survival

بقا! بازیهای Survival بازیهایی دلهرهآور می باشند ولی در دسته سبک Horror قرار نمیگیرند؛ ممکن هست نجات دادن کاراکتر ترسناک نباشد ولی مقدار نسبتا زیادی استرس به شما وارد خواهد کرد.
این ژانر از گیم با عنوان بقا یا تلاش برای بقا ترجمه شده هست ولی میتوان آن را تقلا نیز ترجمه کرد.
در حقیقت بازیکن باید تلاش سختی بکند تا کاراکتر بازی زنده بماند؛ گاهی ممکن هست 1 مرحله را صدها بار تکرار کنید تا موفق شوید! اگر از طرفداران سبک بازی بقا هستید پیشنهاد ما به شما این بازیها است: Don’t Starve، No Man’s Sky، Minecraft، The Forest و Raft.
18) Horror

سبک بازی های ویدیویی دلهرهآور، ترسناک، وحشتآور، زامبی و… همگی Horror می باشند.
درست هست که امروزه بازیهای زامبی خودشان 1 ژانر کوچک می باشند ولی تمام این موارد زیردسته بازی های ترسناک قرار میگیرند.
بازیهایی که صحنههای ناگهانی، ترسناک و زشت، تاریک، مکانهای ناکجاآباد، دوردست و رمزآلود دارند Horror می باشند؛ در این سبک معمولا تمام جا نمور و تاریک است، زامبی زیاد دارد، سلاحها کشنده و مرگبار می باشند و شما همیشه قلبتان درون دهانتان میتپد! البته برای هواداران و گیمرهای همیشگی این سبک، صحنههای ترسناک چندان هم ترسناک نیست ولی اگر فردی هستید که همیشه بازیهای فکری انجام میدهید، هرگز برای ایجاد تنوع سراغ این سبک نیایید.
معروفترین بازی سبک Horror بازی Resident Evil هست.
Outlast، Daylight، Until Dawn و Dead Space همان طور که از نامشان پیدا هست دیگر بازیهای سبک ترسناک و وحشت می باشند.
19) Stealth

این ژانر 1 ترکیب لایتی از سبک Horror، Action، Strategy و Survival هست.
Stealth یا ژانر پنهانکاری (مخفیکاری) به بازیهایی گفته میگردد که در آن باید حرکات مخفیانه و دور از دید نگهبانان و دشمنان داشته باشید.
درست هست که بازیها به طور جداگانه این ژانر را ندارند ولی درون بعضی از بازیها به ویژه بازیهای مرحلهای و دارای ماموریت، چند مرحله مخفیکاری نیز گنجانده میگردد.
به عنوان مثال در بازی Watch Dogs باید پشت ستونها، دیوارها و اشیا پنهان شوید و بدون شلوغکاری و تیراندازی، ماموران را دور بزنید.
در بازی Battlefiled Hardline بایستی همین کار را انجام دهید.
یکی از بازیهایی که مراحل مخفیکاری زیادی دارد Prison Break: The Conspiracy هست که همان مایکل معروف سریال فرار از زندان هست.
طرفداران سبک بازی ویدیویی Stealth مطمئنا از آن لذت خواهند برد.
20) Platformer

پلتفرم به معنای سکو هست.
سبک Platform یعنی بازی که بر اساس سکوها جلو میرود و بازیکن باید روی این سکوها بماند و بالا و پایین بپرد؛ به این کاراکتر هم Platformer میگویند که گاهی به اشتباه، نام سبک بازی معرفی میگردد.
در بعضی از بازیهای پلتفرمی باید از روی موانع بپرید.
بازی سوپر ماریو را یادتان هست؟ این بازی بهترین مثال برای Platform هست.
21) Beat ’em Up

این ژانر نسبتا قدیمی معادل «بزن بزن» خودمان بوده ولی در بعضی وبسایتها «بزن برو جلو» معنی شده هست چرا که در آن شخصیت بازی میزند و جلو میرود! بازیهای قدیمی را تصور کنید؛ بازیکن با مشت و ضربات دست و پا دشمن را از پای در میآورد و به سمت راست (جلو) حرکت میکرد.
این مورد برای وقتی بود که تصویر از سمت پهلوی راست کاراکتر نمایش داده میشد ولی در بیت ام آپهای امروزه مثل بازی Sifu، زاویه دوربین، سوم شخص هست.
در این سبک استفاده از سلاح دیده نمیگردد.
22) Battle Royale

بتل رویال سبکی نوظهور در صنعت گیمینگ به شمار میرود که برای نخستینبار توسط بازیهایی مثل Fortnite و Player Unknown’s Battleground یا همان PUBG خودمان رواج یافت.
اطلاعاتی مبنی بر این که قبل از انتشار این بازیها، سبک بتل رویال وجود داشت در دست نیست.
بتل رویال را میتوان ترکیبی از سبکهای بقا، اکشن، تیراندازی، دلهرهآور و مالتیپلیر دانست.
در این بازیها، تعداد معینی از بازیکنان (مثلا 100 نفر) وارد 1 جزیره محبوس میشوند و در آن جا یکدیگر را میکشند.
آخرین نفری که باقی میماند برنده بازی خواهد بود و این افتخار را در تاریخچه خود ثبت خواهد کرد.
جذابیت این سبک از بازی فرازمینی هست و میتوان گفت وقتی مشغول بازی میشوید گذر زمان را حس نمیکنید.
اگر از بین سبک های بازی های ویدیویی به این ژانر علاقهمند شدهاید نگاهی به مقایسه و بررسی بهترین بازی بتل رویال بیندازید و یکی را برای دانلود و نصب انتخاب کنید.
از جمله بازیهای معروف سبک بتل رویال میتوان به PUBG، Fortnite، Call of Duty Warzone، Apex Legends، Free Fire و Fall Guys اشاره کرد.
23) Massive Multiplayer Online Game

سبکی از بازی هست که در آن تعداد زیادی از بازیکن به طور آنلاین و چند نفره بازی میکنند یا بهتر هست بگوییم نقشآفرینی میکنند.
سبک Massive Multiplayer Online Game یا MMO یا MMOG بازی آنلاین، چندنفره و نقشآفرینی هست که میتواند شامل ژانرهای دیگری نیز باشد؛ مثال بارز این سبک Minecraft هست.
Final Fantasy XIV، Lost Ark، World of Warcraft، Star Wars و Guild Wars 2 مثالهای دیگر می باشند.
ویژگی هایی از بازی های ویدیویی که در میان سبکها قرار نمیگیرند
در این قسمت تعدادی از ویژگیهای بازی های ویدیویی را بررسی میکنیم که در دسته سبک و ژانر قرار نمیگیرند ولی بازیهایی با محوریت آنها طراحی شده که میتوانند منحصر به فرد بودن خودشان را ارائه دهند.
این موارد سبک محسوب نمیشوند ولی هر کدام ویژگیهای جذابی را به بازی اضافه میکنند که میتواند برای شما جالب باشد.
زامبی
زامبی سبک نیست ولی به سبب گسترش بازیهایی که در محتوای خود جنگ انسان و زامبی دارند این نوع بازیها با عنوان ژانر و سبک زامبی نیز شناخته میشوند.
در این بازیها باید با انسانهایی که به شکل زامبی درآمدهاند بجنگید و آنها را از بین ببرید تا زنده بمانید.
میتوان گفت اکشن، بقا، ترس و تیراندازی سبکهای مستتر در بازیهای زامبی می باشند.
جهانباز
جهانباز هم سبک نیست ولی عیبی ندارد اگر آن را 1 سبک بدانیم.
جهانباز بودن 1 بازی ویژگی آن هست.
Open World یا بازی جهانباز به بازی گفته میگردد که جهانی بسیار بزرگ و وسیع دارد و کاراکتر بدون محدودیت میتواند در آن گشتوگذار کند.
در واقع اگر به اطراف نقشه حرکت کند، گیر نکرده یا درجا نمیزند چرا که مرزهای نقشه بسیار بزرگ می باشند و معمولا در اقیانوس و دریا قرار دارند و کسی آن جا را ندیده است!
مولتی پلیر
مولتی پلیر یا Multiplayer به معنای بازی چندنفره هست.
این را میتوان سبک بازی های ویدیویی دانست ولی با سختگیری.
تقریبا هر بازی آنلاینی را میتوان بازی مولتی پلیر دانست؛ به همین دلیل بهتر هست این مورد را 1 ویژگی بدانیم تا سبک.
آنلاین/آفلاین
آنلاین یا آفلاین بودن 1 بازی نیز سبک آن نیست بلکه ویژگی آن هست.
وقتی گفته میگردد 1 بازی در سبک اکشن و آنلاین هست به این معنا هست که بازی سبک و ژانری اکشن دارد و به صورت آنلاین برگزار میگردد.
تفاوت سبکهای بازی ویدیویی

تفاوت سبکهای بازی ویدیویی در جزئیات است؛ البته در بعضی از بازیها کاملا واضح هست که چه سبکی استفاده شده ولی در بعضی دیگر، با ترکیبی از سبکها مواجه هستیم.
بنابراین ممکن هست حتی با موشکافی نتوانیم سبک دقیق را نام ببریم؛ به همین دلیل هست که بیشتر بازیها در وبسایتهای گوناگون با سبکهای متفاوت بیان میشوند چرا که تشخیص بر عهده 1 فرد هست و هر فرد میتواند تشخیصی متفاوت از دیگری داشته باشد.
در این جا تفاوت سبکهای شبیه به هم را توضیح میدهیم تا ژانر بازیها را بهتر بشناسیم.
تفاوت Action و Fighting
سبک بازی اکشن بسیار وسیع و کلی هست و تقریبا هر ژانر دیگری میتواند زیرمجموعه آن قرار بگیرد ولی Fighting 1 سبک خاصتر و معینتر هست.
میتوان گفت Fighting زیردسته Action هست.
تفاوت Fighting و Beat ‘em Up
تفاوت بیت ام آپ با سبک مبارزهای در نسل بازی و تعداد مبارزه هست.
در بیت ام آپ، فرد بیوقفه در حال مبارزه هست و کاری جز این ندارد ولی در Fighting ممکن هست اعمال دیگری نیز انجام گردد.
تفاوت Shooter و Fighting
در بازی شوتر سلاح شما تفنگ و بمبافکن هست و اهداف شما به وسیله شلیک و پرتاب گلوله و مهمات معدوم میشوند ولی در بازی Fighting فیزیک تاثیر بیشتری دارید و احتمالا علاوه بر شمشیر و سلاحهای سرد، مجبور باشید با دستان خالی بجنگید.
تفاوت Simulation و RPG
نقشآفرینی و شبیهساز؛ تفاوت این دو در شخص کنترلی و جزئیات کارها هست.
اولا در بازی شبیهساز ممکن هست شما کنترل هر چیزی را در دست بگیرید؛ از تراکتور گرفته تا هواپیما و انسان و پرنده و کوسه و… .
در بازی نقشآفرینی شما کنترل 1 شخصیت یا حداقل 1 جاندار را بر عهده میگیرید که میتواند تصمیمگیری کند و کارهای مختلف انجام دهد.
به همین صورت در سبک شبیهساز، تقریبا هر چیزی شبیه واقعیت هست ولی در سبک Role-Playing محوریت بازی، داستان آن هست و هر چیزی غیر داستان قابل کنترل نیست.
تفاوت سبک بازی های ویدیویی Sport و Racing
سبکهای بازی ویدیویی ورزشی و مسابقهای در نوع مسابقه با هم تفاوت دارند؛ ورزشی به تمام ورزشهای به جز رانندگی و موتورسواری اطلاق میگردد ولی ژانر Racing مربوط به ماشینسواری، موتورسواری و مسابقه پایاپای هست.
گاهی به این سبک، Driving نیز میگویند.
تفاوت Card و Board
بازیهای کارتی زیر مجموعه برد می باشند.
در واقع شما روی میز یا برد میتوانید هر بازی انجام دهید؛ از چیدن وسایل منچ گرفته تا چیدن کارت.
بنابراین بازی Card نیز نوعی Board هست ولی نمیتوان گفت بازی منچ در سبک کارتی است!
تفاوت Platform و Arcade
در بازی آرکید شما تواناییهای بیشتری دارید و میتوانید برای رسیدن به اهداف کارهای مختلف انجام دهید ولی در پلتفرم تنها کار ممکن بالا/پایین و چپ/راست رفتن است؛ بعلاوه بایستی در این بازیها روی سکوها قرار بگیرید تا زنده بمانید.
میتوان گفت Platform زیر مجموعه آرکید هست.
از دیگر تفاوت این دو به نوع بازی اشاره میکنیم؛ در سبک Arcade میتوان بازیهای مختلفی ایجاد کرد که معروفترین آنها بازی شلیک هواپیما به دشمنان هست.
تفاوت Puzzle و Educational
سبک بازی پازل یا به طور معادل بازیهای فکری بسیار وسیع هست که میتوان گفت شامل دسته Educational نیز میگردد.
بنابراین بخش آموزشی 1 ژانر خرد از دسته فکری هست ولی با این تفاوت که جنبه بازی و سرگرمی بسیار کمتری دارد.
تفاوت Horror و Survival
همان طور که گفتیم تفاوت این دو سبک بازی ویدیویی در میزان استرس و دلهره آنها است؛ در سبک وحشت تمام هم و غم سازنده ترساندن شما هست و هدفی جز این وجود ندارد ولی در بازی بقا شما به سبب در خطر بودن، خودتان دچار دلهره میشوید.
به عبارت دیگر در بازیهای بقا، تلاش زیادی برای زنده ماندن میکنید که شاید گاهی هیچ اضطرابی به شما منتقل نگردد و در بعضی مواقع دچار نگرانی شوید که نکند بمیرید! ولی در سبک ترس و وحشت یا Horror همواره باید منتظر 1 اتفاق ترسناک باشید.
تفاوت Stealth و Strategy
در پنهانکاری، سبک استراتژی نهفته است؛ یعنی شما به کمک هوش، تفکر، استدلال و نقشه کشیدن سعی میکنید مرحله را پشت سر بگذارید ولی نمیتوان گفت که هر سبک استراتژی 1 نوع مخفیکاری هست.
بنابراین Stealth نیز زیردسته Strategy هست با این تفاوت که استراتژی خود را مخفیانه اجرا میکنید.
تفاوت MMO با Multiplayer
تفاوت این دو سبک در تعداد بازیکن هست.
عدد معینی وجود ندارد که بگوییم اگر این تعداد باشد سبک بازی های ویدیویی Massive میگردد یا مالتیپلیر عادی ولی اگر تعداد محدودی وجود داشته باشد به آن Multiplayer یا بازی چند نفره میگوییم و اگر تعداد زیادی از بازیکنان در بازی حضور داشته باشند به آن Massive Multiplayer Online Game یا بازی چندنفره عظیم گوییم.
تفاوت Battle Royale با MMO
می توان هر بتل رویالی را 1 MMO دانست چرا که تعداد زیادی از بازیکنان به صورت آنلاین با هم به رقابت میپردازند ولی برعکس این موضوع صادق نیست.
تفاوت Battle Royale با Action
هر بازی بتل رویالی حالت اکشن دارد.
همان طور که گفتیم ژانر اکشن بسیار گسترده هست و میتواند شامل هر چیزی گردد.
تفاوت Battle Royal با Shooter
نمیتوان گفت هر بتل رویالی در سبک شوتر نیست هست چرا که ممکن هست بازیکنان بدون استفاده از تیراندازی 1 دیگر را از راه بردارند.
مثال بارز آن Fall Guys هست.
تفاوت Battle Royale و Survival
هر بازی بتل رویالی 1 بازی بقا نیز هست چرا که شما تمام تلاشتان را میکنید تا زنده بمانید ولی هر بازی بقایی بتل رویال نیست!
محبوب ترین سبک های بازی های ویدیویی

بر اساس نظرسنجیهای جهانی سبکهای شوتر، اکشن، ماجراجویی، اکشن-ماجراجویی، مسابقهای، ورزشی، استراتژی و شبیهساز محبوبترین سبکهای بازی ویدیویی می باشند.
بعد از آن سبکهای پلتفرم و پازل محبوبیت دارند.
جمع بندی
در این مطلب بیشتر سبک های بازی های ویدیویی را معرفی کردیم؛ همانطور که خواندید، طیف گستردهای از سبکها در میان بازیهای ویدیویی وجود دارد که تجربه آنهای میتواند برای سلایق مختلف جذاب و لذتبخش باشد.
از محبوب ترین سبک های بازی های ویدیویی مثل سبک شوتر و ترسناک گرفته تا بازی های کارتی، زامبی محور و … را در این مطلب شناختید.
سبک محبوب شما چیست؟

شما می توانید 30 تا 50 میلیون تومان در ماه، از اینترنت درآمد داشته باشید و شغل رویایی خودتان را بسازید ...
برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا بر روی بنر زیر کلیک بفرمایید :